Елементарно, Уотсън

1. Кои свои недостатъци признава Шерлок Холмс, когато се запознава с д-р Уотсън?

„Етюд в червено“ (1887 г.)
Show hint
Correct! Wrong!

"Надявам се, че нямате нищо против миризмата на силен тютюн? И още нещо: обикновено използвам различни химикали, а понякога правя и опити. Чакайте да помисля… Какви други недостатъци имам? Понякога изпадам в лошо настроение и мълча като риба дни наред."

2. Кога Холмс разкрива първия си случай?

„Глория Скот“
Show hint
Correct! Wrong!

"— Започваш да събуждаш любопитството ми — казах. — Но защо спомена преди малко, че си заслужава да се занимая с този случай? — Защото е първият, който разследвах."

3. Къде пътешества Холмс, след като оцелява в двубоя над Райхенбахския водопад?

„Приключение в пустия дом“
Show hint
Correct! Wrong!

"Нещата в съда в Лондон не вървяха според моите очаквания, нещо повече — бяха оправдани двама от членовете на шайката, опасни престъпници и мои лични врагове. Затова аз пътувах две години из Тибет и се развличах. Посетих Лхаса и прекарах няколко дни у Далай-лама."

4. В колко от разказите се споменава Ирен Адлер (Айрини Адлър)?

Correct! Wrong!

Името на фаталната жена се споменава в разказите „Скандал в Бохемия“, „Добре замислено“ („Случаят с установената самоличност“), „Синият карбункул“, „Петте портокалови зрънца“ и „Преди да падне завесата“.

5. ЗАЩО ИЗЧЕЗВА БУЛКАТА В РАЗКАЗА „БЛАГОРОДНИЯТ ЕРГЕН“?

Correct! Wrong!

А когато той ни разказа за господина, който седял на пейката, за внезапната промяна у младоженката, за това как тя изпуснала букета — най-обикновен начин за предаване записка, за разговора на американско наречие с прислужницата, която знае всичките й тайни — работата ми стана напълно ясна. Тя е избягала с мъж — любовник или съпруг — навярно съпруг.

6. КАКВА ПОРОДА Е БАСКЕРВИЛСКОТО КУЧЕ?

Correct! Wrong!

"Чудовището, което лежеше пред нас, внушаваше страх дори само с големината и силата си. То не беше чист блъд хаунд, нито чист мастиф, а сигурно мелез от двете породи — страшен свиреп пес с големина на млада лъвица."

7. КОЙ Е ПРОТОТИПЪТ НА ДОКТОР УОТСЪН?

Correct! Wrong!

В мемоарите си сър Артър Конан Дойл споменава именно майор Алфред Уд като прототип на доктор Уотсън.

8. КОЙ РАЗКАЗ СЪР АРТЪР КОНАН ДОЙЛ ПОСТАВЯ НА ПЪРВО МЯСТО В СВОЯ СПИСЪК „12 НАЙ-ДОБРИ РАЗКАЗИ ЗА ШЕРЛОК ХОЛМС“?

Correct! Wrong!

Всъщност и трите разказа влизат в сборника „Приключенията на Шерлок Холмс“, който отразява горния списък, но авторът поставя именно „Пъстрата лента“ на първо място.

9. В КАКЪВ ОБЛИК СЕ ПОЯВЯВА ХОЛМС, СЛЕД КАТО ШЕСТ ГОДИНИ СА ГО СМЯТАЛИ ЗА МЪРТЪВ?

„Приключение в пустия дом“
Show hint
Correct! Wrong!

"При това, без да искам, блъснах един прегърбен старец и той изпусна няколко от книгите, които носеше. Спомням си, че като се наведох да ги събера, забелязах заглавието на една от тях, при което реших, че този човек трябва да е беден библиофил или търговец на стари книги."

10. И НАКРАЯ, НАЙ-ЛЕСНИЯТ ВЪПРОС. КЪДЕ СЕ НАМИРА МУЗЕЯТ НА ШЕРЛОК ХОЛМС В ЛОНДОН?

Correct! Wrong!

След като десетилетия наред на този адрес пристигат писма до знаменития детектив, на лондонската управа не ѝ остава нищо друго, освен да отвори там музей…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *