За думите и хората

морско свинче

Парадоксът на това наименование е, че неговият носител не е нито свиня, нито има нещо общо с морето. Той е гризач, одомашнен преди много години от инките и известен в зоологията като Cavia porcellus.

Пенкилер

„Лекарство срещу всяка болка; човек, умеещ всичко, специалист по всичко“. Наличието на това разговорно означение в езика ни датира от втората половина на ХIХ век, когато през Цариград в България било внасяно американско болкоуспокояващо средство с документирано в печата от 1879 г. наименование pain-killer.

плацЀбо

Терминът се появява през 18 век, за да обозначи псевдолечебно средство, което – без да съдържа съставките на съответния медикамент – го наподобява на вид и вкус и може да има лечебно въздействие по психологичен път. Идва от латинската глаголна форма placebo (ще се харесам). От същия този глагол произлиза френската дума plaisir (удоволствие, наслада), дошъл в българския като сладкишът плезир.

рА̀згеле

„Тъкмо навреме или на място“: у Найден Геров този турцизъм, днес окачествяван като наречие или междуметие, е обяснен като „раст-геле, по добра случка, случайно“. В речника на чуждите думи се посочва, че думата е съчетание от персийското rast (право, тъкмо) и турския глагол gelmek (дойда). С две думи, „както дойде“…

сабО̀

Означение на вид обувки с дървена подметка, подобни на чехли за разлика от налъмите. Заемка от френското съществително име sabot, възникнало чрез кръстосване на bot (съкратено от botte, ботуш, боти) и savate (износена, подпетена обувка), заемка от италианската дума ciabatta (чехъл, калевра, стара обувка), вероятно с ориенталски произход. Оттук произлиза глаголът saboter, първоначално „изработвам нещо немарливо“, превърнал се в „повреждам или руша умишлено“, за да се превърне в саботирам.

Ъперкът

Класически удар от традиционния бокс, нанесен с юмрук и използван при близък бой. Използва се и в други видове бойни изкуства. Обичайно този удар има за цел да достигне брадичката на противника, но се случва да се използва за удари в тялото. Счита се, че е най-мощното оръжие в бокса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *