Любов по Макс Фрай

Малката, глупава бяла котка знае какво е любовта.


Любовта – това е да седиш в неудобна поза върху хлъзгавите колене на неудобното, хлъзгаво, постоянно мърдащо любимо същество, час по час да изпадаш, но да не забиваш израсналите след подрязването нокти, да не се вкопчваш, а да тупваш на пода, да въздишаш и да скачаш отново на хлъзгавите, неудобни колене, да се свиваш на кълбо и отново да тупваш на пода, но да не забиваш нокти, да не се вкопчваш, да падаш, да въздишаш и да се качваш обратно – и така до безкрай.

Големият, глупав, неудобен и хлъзгав човек също знае какво е любовта.

Любовта – това е да седиш в неудобна поза, стиснал колене, едва докосвайки пода с пръстите на краката си, стараейки се почти да не мърдаш, така че малката, глупава бяла котка да пада и да въздиша възможно най-рядко и в този удивителен свят, изтъкан от глупост и любов, да има малко повече тишина и любов.


Под псевдонима Макс Фрай са създадени редица литературни проекти, включително цикъл от фантастични бестселъри, голям цикъл есета за литературата и изкуството, популярният речник-справочник „Азбука на съвременното изкуство“, тематични литературни антологии, съставени от произведения на класици на световната литература и съвременни руски автори. Понякога под този псевдоним са създавани съвместни литературни проекти на художниците Светлана Мартинчик и Игор Степин. Броят на книгите, написани и съставени от Макс Фрай, вече надхвърля шест дузини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *