Френски за начинаещи

Французите са прочути с умението да се наслаждават на малките и големите удоволствия на живота – от храната и виното до модата, любовта и изкуството. Във всекидневието това светоусещане се отразява в културата на кафето, което се лее по шикозните булеварди и тесните улички. Кафето открай време се е превърнало в своеобразен ритуал – обикновено се пие в кафене на открито, така че да съзерцавате вечната река на живота, да бъбрите с приятели или да флиртувате с минувачите.

Похапването е друга работа. Объркването започва, още щом прекрачите прага на приветливото наглед бистро. Вместо да ви покани, келнерът повдига вежда, оглежда ви високомерно от главата до петите и процежда проклятието: Avez-vous reserve? (Имате ли резервация?)

М-да, вечерята в парижки ресторант е висш пилотаж, изискващ предварително планиране, внимание и дисциплина. Първо, ресторантите сервират храна само в строго определените часове за обяд и вечеря – обикновено от 12 до 14 часа и от 19.30 до 23 часа. Верността към вашето бистро е пословична и обяснява смисъла на магическата дума „резервация“. Второ, тук е нормално да чакаш да те обслужат. Седиш примерно 15 минути, а келнера никакъв го няма. Ами не ви остава нищо друго, освен да вдигнете рамене като истински французин. Обяснението? Във Франция наемането на персонал е убийствено скъпо удоволствие, така че по правило келнерите са малко на брой и страшно претоварени. Така че не се впрягайте – и без това ви се очертава дълъг престой (2-3 часа с аперитив, три блюда и кафе и/или дижестив след десерта). Във Франция личният чар е велика сила, така че една отработена усмивка може да сътвори чудеса! Съблазняването във френския смисъл на думата – тоест умението да очароваш другия – е солта на живота. Чарът е вашето най-мощно оръжие. Ако не го използвате, таксиджията ще ви вземе повече пари, келнерът ще ви погледне с презрение и ще ви дадат най-кошмарната хотелска стая.

По правило в ресторанта вие трябва да си поискате сметката, понеже се смята за върховна грубост келнерът да ви „подюри“ да си вървите, след като се нахраните. Тук няма да видите пийнали гуляйджии – французите ценят виното заради вкуса, а не заради неговото опиянение, и няма да чуете високи гласове. „Те са като яйчени черупки в суфлето“, казват франсетата.

Ако искате да усвоите парижките маниери, първо, раздавайте го небрежно и недейте да се „изтупвате“. Винаги поръчвайте минимум три блюда, независимо дали сте гладни и изяждайте храната до последния залък (порциите и без това са малки). Топете си хляба в соса – тук това е Закон Божи. Хапнете сирене преди или вместо десерта. Кръглите сирена се режат като торта. Сутрин пийте кафето си с мляко, а следобед – еспресо. Давайте малък бакшиш, но редовно. Пушете навсякъде и по всяко време. И в никакъв случай не влизайте в спор за вино със сомелиера – той си знае работата, повярвайте ми!

Някои тънки вкусове:

Основен момент във френската кухня е малкият букет от подправки bouquet garni. В класическия вариант влизат дафинов лист, магданоз, мащерка, увити в стебла от целина и завързани с конец или поставени в тензухена торбичка. Използва се за овкусяване на супи и бульони като се поставя по време на готвенето и се изважда преди да се сервира ястието. Ще усетите този вкус на върха на небцето.

През 1759 английските войски обсаждали френския остров Майоран и пристанището Майон. Хранителните запаси били на привършване – останали само олио и яйца. На войниците и офицерите толкова им втръснало от омлети, че френският главнокомандващ херцог Ришельо наредил да се измисли ново ястие. И неговият майстор готвач сътворил амброзия, която в чест на града нарекли майонеза! Непременно опитайте френската майонеза, за да знаете какво означава тази дума.

Някои емоционални основания:

Можете да седите часове наред в някое очарователно заведение, медитирайки над чаша кафе със сметана, без да получите и намек, че е време да си ходите.
Да опитате топлите, прясно изпечени кроасани от ъгловата boulangerie (хлебарница), където винаги има опашка, понеже всички в квартала знаят, че е най-добрата. И това е във всеки квартал.
Да видите пазарите с пъстрите плодове и зеленчуци, подредени в Хеопсови пирамиди, старателно увивани при покупка в разноцветна хартия и завързвани с накъдрена панделка…
-Да оцените елегантните 80-годишни дами с безупречна фризура, грим, високи токчета и мрежест чорапогащник, които просто ви дават увереност, че животът е прекрасен.
-Да се опитате да дегустирате колкото може повече от над четиристотинте вмирисани сирена и хилядите вина на цена под 5 евро бутилката…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *